Kolik oblečení vlastně potřebujeme?

Každý fanoušek slow fashion si dříve nebo později položí otázku, kolik oblečení vlastně reálně potřebuje. Méně, než byste možná řekli. Pojďme si to tedy spočítat!

 Kolik-obleceni-potrebujeme

Jaké oblečení patří do minimalistického šatníku?

Řekněme, že každý den chodíte do kanceláře – nic formálního, ale musíte trochu vypadat. Takže smart casual: typicky sukně nebo kalhoty, tričko a sáčko. Odpoledne a večer oblékáte pohodlnější věci na procházky, lenošení nebo hry s dětmi na pískovišti. Jako základ by mohl stačit takto úsporný šatník:

  • Šaty/sukně do práce – 7 kousků 
  • Halenka/košile k sukním – 4 ks
  • Trička – 3 ks
  • Kalhoty na víkendy - 2 ks
  • Svetr/mikina – 3 ks
  • Saka do práce – 3 ks
  • Bunda/kabát – 3 ks podle příležitosti

Pánové si počet sukní nahradí kalhotami a přihodí do šatníku nějakou tu košili. Samozřejmě do konkrétního počtu mluví další neznámé:

  • Jaké oblečení nosíte? Pracujete v kanceláři? Budete potřebovat více kostýmků než riflí. Udržujete si „oblečení na doma“, protože o víkendech zahradničíte? 
  • Jak často perete? Pokud obden, vystačíte si s málem. Pokud jednou za dva týdny, připočítejte si víc kusů, ať máte vždy rezervy.
  • Kolikrát za sebou jste ochotni nosit jedno tričko?

Podle těhle neznámých se počet vaší skříně bude možná lišit. Důležité je, že se zbavíte všech nepadnoucích věcí, do kterých „chcete zhubnout“, na těle nepříjemných umělých materiálů a kousků, které se k ničemu nehodí. Vytvoříte si tak perfektní a přehledný kapsulový šatník.

Vyrazit pro dobradružné kousky


Jeden šatník nestačí

Ani ti největší minimalisté nemají 25 kousků, které jsme si vyjmenovali. Mají toho samozřejmě víc. Ve střední Evropě není zbytí, potřebujete mít sezónní šatníky. Ale stačí vyměnit zimní péřovku, za větroffku nebo přechodovou parku. V létě zase vytáhnete plavky a šortky.

Minimalistický šatník pro děti? Sem s ním!

Ani děti nepotřebují mít skříň napěchovanou oblečením. Spíš naopak. Stejně ze všeho rychle vyrostou. U nejmenších ale patrně budete potřebovat více kousků (přeci jen se snáz zamažou a chcete mít po ruce vždycky něco použitelného). Plus k tomu připočtěte nějaké horší obnošenější kousky na blbnutí v písku a objevování světa.

Aby takový šatník vůbec mohl fungovat, zvolte kvalitní oblečení jako prodyšná bavlněná bodýčka a trička. Pokud pro svá zlatíčka hledáte stejně jako my ty nejlepší materiály, jaké příroda nabízí, doporučujeme jednoznačně BIOBAVLNU, která umí obejmout skoro tak hřejivě jako rodiče. (Ale fakt jen skoro).

Nejhebčí dětské oblečení

Ostatně začít s rebelií proti rychlé módě můžete už od plínek! Děti nepotřebují mít všechno, jim stačí být. Teď a tady. Empatie je něco, s čím se narodili, jen ji nezadupat. 


Minimalismus není trend, ale životní postoj

Děti jsou skvělí učitelé v prožívání momentů. Každý, kdo někdy viděl hrát si svého rebela s obyčejným klackem naprosto soustředěně a klidně půl hodiny v kuse, to může potvrdit. My si jen občas myslíme, že to věci nám udělají radost. Ale ono ne! Jsou to lidé, krása a dobré zážitky.

A připomínat si to každý den – to je naše dobradružná mise. Naším cílem nikdy nebylo prodávat módu, i když je férová. Řídíme se krédem „Otázkou není, na co se díváš, ale co vidíš“. Dobradruzi inspirují všechny, aby hledali krásu, dobro a klid i tam, kde se ostatní ani nezastaví pohledem. 

Chci být taky dobradruh