Capsule wardrobe: Jak jednoduše sestavit udržitelný šatník

Taky někdy ráno přemýšlíte, co si obléct? Dvakrát se převlečete, protože „tyhle šaty nejsou dneska já“, „ale k tomuhle tričku se nehodí sukně“. A pak nestíháte. Řešením ranních zdržovaček je capsule wardrobe (nebo kapsulový šatník). Není to žádná věda, k jeho vytvoření stačí 3 jednoduché kroky.

Kapsulový šatník

V praxi jde o promyšlený minimalistický šatník, kde k sobě jednotlivé kousky sedí a sluší vám. Klade důraz i na kvalitu materiálů a střihů. Máte tak jen několik desítek kousků (a to včetně prádla a ponožek), které vydrží i všechny dobradužné výpravy.

Zní vám to trochu jako moderní buzzword? Spíš je to návrat k vintage. Mezi prvními o minimalistickém šatníku psal Vogue v roce 1941. Koncept prosazovala jistá Suzie Faux, majitelka londýnského butiku „Wardrobe“ v 70. letech. Ale pojďme se už podívat na to, jak si kapsulový šatník vytvořit.

3 kroky k udržitelnému šatníku

#1. Najděte svou vlastní barevnou paletu

Když se řekne capsule wardrobe, mnoho z nás s vybaví šatník jak z černobílého filmu. Ale kdo chce dneska vypadat jak Adina Mandlová? 

Klíčovou myšlenkou kapsulového šatníku je, že vám všechno ladí ke všemu. Pečlivě si proto vyberte paletu barev, ve kterých jste to prostě vy. Držte se spíše základních barev. Naopak divoké potisky a vzory v minimalistickém šatníku místo hledají stěží.

Nejdříve si vyberte základní kousky v neutrálních barvách (černobílá, modrá, béžová a hnědá) – půjde o malé černé, nadčasové kalhoty, džíny nebo kabáty. K nim pak volte další 3 doplňkové barvy pro trička, svetry. Pokud zvolíte pastelové barvy, prakticky nemůžete sáhnout vedle. Nakonec přidejte další 2 barvy pro doplňky nebo odvážnější kousky, které šatník rozjasní. Takové kousky budete potřebovat třeba jen dva.

Jak to vidí Dobradruh: Používáme tlumenější tóny barev, které v pohodě obleče celá rodina. Například mezi naše podzimní srdcovky patří hlavně broskvová a bordó. 


#2. Volte klasické střihy

Důležitou myšlenkou je nadčasovost. Sezónní trendy jsou nepřítelem udržitelného capsule wardrobe. Klasické střihy nebudou „out“ nikdy. Dejte si načas a najděte kousky, které vám sedí. Minimalistický šatník vychází jen velmi pomalu z módy. 

Nadčasový neznamená nudný. S originálními doplňky a vrstvením můžete i jednoduché střihy povýšit na model hodný obálky časopisů.

Jak to vidí Dobradruh: Módní trendy přicházejí a odcházejí, ale váš styl zůstává. Při výběru každého střihu myslíme na to, aby bylo oblečení pohodlné a nadčasové. Naše trička nebo čepice neskončí zapomenuté na dně skříně.


#3. Dbejte na kvalitu látky

Oblečení by mělo být pohodlné na nošení, dlouho vydržet a zároveň být ekologické a etické. Proto říkáme jedno velké NE polyesteru. Ten totiž uvolňuje při praní mikroplasty, které ale žádná čistička vody zatím neumí odfiltrovat. Přírodní materiály jsou prodyšnější, vzdušnější a šetrné k přírodě. 

Králem je za nás bavlna. Optimálně hledejte organickou bavlnu. Skvělou volbou je také len a konopí. K výrobě těchto látek není potřeba tolik energie ani vody. Látky z ekovýroby nepocházejí ze sweatshopů, kde je vyrábějí děti za pár dolarů měsíčně.

Co na to Dobradruh: Používáme biobavlnu s nejpřísnější certifikací GOTS. Ta zaručuje, že bavlna je pěstovaná bez GMO, chemikálií a lidé zapojení do její výroby mají férové podmínky i plat.

Vyrazit na Dobradružství


Jak změnit chaotický šatník na udržitelný?

Chcete přejít na capsule wardrobe? No jo, ale co s tím, co už máte? Přece nevyhodíte všechno oblečení jen proto, že je s polyesterem nebo potiskem růží!
Začněte postupně. Nejdřív doplňte základní kousky v neutrálních barvách a noste je s oblíbenými kousky. Až doslouží, dokupujte ty, které více zapadají do konceptu udržitelného minimalistického šatníku. Nenakupujte impulzivně, ale srdcem. Dobradružně.