Toxic, nebo nontoxic? Tipy, jak prát oblečení, aby dlouho vydrželo 🧼

Přinesli jste si domů výjimečný kousky, byli jste s nima fakt spokojený, slušely vám, cítili jste se v nich skvěle. Prostě láska na první pohled a vypadalo to na hapily ever after. A pak jste je párkrát vyprali a zbyly vám oči pro pláč.  Barvy vybledly, látka zežmolkovatěla, z bílé se stala šedá a skvrny ne a ne dolů. Tady jsou naše tipy, jak prát oblečení tak, aby vám vydrželo krásné co nejdéle.
 
Toxic nebo nontoxic
 
 
Jak prát bavlněné oblečení, aby dlouho vydrželo
 
V prvé řadě vám chceme říct jedno: Neperte se s tím! Není to zase taková věda, jak se to může zdát. Tady je pár zásad nejen pro bio bavlnu, na které nedáme dopustit:
 
🫧 Než oblečení hodíte do pračky, mrkněte na pokyny na štítku oblečení.
🫧 Perte ideálně se stejnobarevným prádlem.
🫧 Bavlna má ráda praní na třicet stupňů, ale existují kousky, které potřebují vyprat ručně.
🫧 Zvolte raději ekologický prací prostředek (víc o něm níž).
🫧 Bavlna se mačká, proto nezapomeňte své kousky vyžehlit, ale pozor na vyšší teplotu žehličky, abyste nepřišli o barvičky a tisku se s ní úplně vyhněte obloukem..
🫧 Nesušte v sušičce a pozor na sušení na přímém slunci, vytahuje barvy, tak raději obraťte naruby.
 
 
„Jak“ bychom měli… ale v čem?
 

V čem prát biobavlněné oblečení
 
🧴 Toxic prací prostředky obsahují syntetické látky, které nedělají dobře našemu zdraví, ani životnímu prostředí. Chemické látky si to přes kanalizaci namíří do řek a potoků a způsobují znečištění vody, jsou toxické pro ryby a další vodní organismy, nebo narušují ekosystémy. Pokud máte citlivou pokožku, můžou vás potrápit alergické reakce, ekzémy a podráždění. A tak bychom mohli pokračovat dále. Proto doporučujeme prát ekologicky. 
 
🧼  Non toxic prací prostředky kromě toho, že neškodí zdraví a okolí, jsou taky šetrnější k tkaninám, protože neobsahují agresivní chemikálie, které narušují bavlněná vlákna. Další výhodou je, že non toxic gely a prášky lépe odstraňují skvrny a v dlouhodobém horizontu vás vyjdou levněji než tradiční prací prostředky.
 
Můžete si pořídit hotové prací prostředky (naše ověřené tipy s vámi nasdílíme v jednom z dalších článků 😉), anebo si namíchejte svůj super eko prací prášek ze základních surovin. Potřebujete:
 
✔️ nastrouhané prací mýdlo (či hotové mýdlové vločky), nejlépe kokosové,
✔️ prací sodu (uhličitan sodný),
✔️ perkarbonát sodný (peruhličitan sodný),
✔️ ocet nebo kyselinu citronovou jako máchadlo.
 
Tak to byly naše tipy pro praní oblečení, abyste co nejdéle mohly zažívat ten blažený pocit pohlazení biobavlny. Zajímá vás víc o non toxic praní? Pak okoukněte stránky Svět non toxic, se kterými souzníme.
 

A pokud si chcete pořídit nové dobradružné kousky do svého šatníku, obléknout si pozitivní identitu a sladit celou rodinu napříč střihem i barvou, jsme tu pro vás.


VZHŮRU ZA DOBRADRUŽSTVÍM!